Wat is de fijnste leefomgeving voor jouw hond of kat?

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft een huisdier. Het gaat in totaal om bijna 4 miljoen huishoudens. Ongeveer 30% van de van het totaal betreft honden en katten.

Wat opvalt, is dat lang niet alle mensen goed heeft nagedacht over de aanschaf en de gevolgen. Zo worden veel van de dieren aangeschaft vanuit impuls of emotionele redenen. Steeds meer mensen geven aan dat ze geen huisdier houden om hygi├źnische redenen. Een andere genoemde reden is dat de kosten. Ook worden tijdgebrek en te vaak van huis zijn genoemd als redenen om afscheid te nemen van onze geliefde viervoeters.

een goede basis voor je huisdier is dus een plek waar het welkom is. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Daarnaast zal je moeten kijken naar de leefomgeving voor jouw dieren. Is je huis groot genoeg? Is er een tuin? Kun je makkelijk naar buiten? In deze blog bespreken we de meest voorkomende huisdieren en hun ideale leefomgeving.

Ruimte

Zeker wanneer je hond of kat veel binnen is, is ruimte een belangrijk aspect. Nog mooier is een aparte ruimte waar je dieren zich kunnen uitleven. Heb je bijvoorbeeld een tuin of een bijkeuken? Richt het dan bij voorkeur zo in dat je dier zich op zijn geval voelt. wanneer je daarbij ook graag aan je eigen comfort denkt, is het misschien ook verstandig om praktische keuzes te maken wanneer het gaat om de inrichting daarvan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor terrastegels in plaats van gras of planten in je tuin. Of kies bijvoorbeeld voor kasten in plaatsen van planken met losse spullen, om chaos te voorkomen.

Temperatuur

Zeker wanneer de zomer of winter nadert, is dit een vaak onderschat aspect; temperatuur. We zijn als mensen geneigd vooral aan onszelf te denken wanneer het gaat om de ideale temperatuur. Nu zijn onze trouwe viervoeters natuurlijk niet te vergelijken met vissen in een tropisch aquarium. Maar alsnog is dit iets om vaker in de gaten te houden. Een temperatuur tussen de 15 en 20 graden is over het algemeen een goed uitgangspunt.

Naar buiten

Zoals we weten zijn de meeste honden en katten gebaat bij een fijne buiten omgeving. Wanneer dit niet zelfstandig kan in het openbaar, is het fijn om af en toe eens het balkon op te gaan of een rondje te maken samen met je huisdier. We zijn immers zelf ook niet gelukkig als we moeten leven in een kleine ruimte. In die zin zijn we als mens vaak een spiegel als het gaat om de behoeftes van onze huisdieren.

Plaats een reactie