Wat heb je nodig om kippen te houden?

Het houden van kippen kun je beter niet in een dichte woonwijk doen. Kippen zullen onherroepelijk gekakel veroorzaken wat echt voor irritatie kan zorgen bij buren. Wil je toch kippen houden in een wat dichter bevolkt gebied, zorg dan dat je slechts enkele kippen houdt en plaats er geen haan bij. Zoals bekend zal de haan ’s ochtends vroeg kraaien, wat ook weer voor overlast zorgt. Echter, een haan heeft eveneens een soort scheidsrechterfunctie tussen de ‘kakelende kippen’. Kippen zijn soms onrustiger als er geen haan aanwezig is die ingrijpt bij ‘ruzies’ etc. Onderschat de aanwezigheid van een haan dus niet. Wil je van eieren kunnen genieten die onbevrucht zijn, dan is het beter om geen haan toe te voegen aan de groep. Kippen leggen gewoon eieren zónder haan.

Welk type ren?

Houd je 2 tot 3 kippen, plaats dan een mooie ruime ren voor hen. Geef ze flink de ruimte door een goed onderkomen te bouwen wat gedeeltelijk in de schaduw staat en gedeeltelijk zon kent. Zorg dat de kippen in een iets hogere behuizing nooit last kunnen hebben van regenwater, wat eveneens geldt voor de ondergrond. Je werkt de ren natuurlijk af met fijn kippengaas. Het fijne gaas voorkomt dat muizen toegang krijgen tot het hok. Gaas kun je online kopen bij Resifence.

Verzorging

Het is belangrijk dat kippen goed de ruimte krijgen om te kunnen scharrelen. Zorg voor een harde, droge ondergrond bestaande uit aarde en zand. Door ruimschoots te kunnen scharrelen zullen kippen onderling minder ruzie krijgen overigens. Het houten hok dient beschutting te bieden tegen kou, regen en wind. Natuurlijk plaats je ook stro in het hok en een stok, waarop de kippen kunnen overnachten.

Omheining

Bouw als het even kan een goede omheining om de tuin. Wellicht staat er al een schutting, maar voor de open gedeeltes waar kippen uit zouden kunnen ontsnappen kun je een hek neerzetten van dubbelmaatstaf – dit voorkomt dat eventueel uitgebroken kippen op de openbare ruimte kunnen komen. Het hermetisch afsluiten van de tuin is echt een pré.

Plaats een reactie