Je hebt besloten kippen te kweken, echter moet je nog beslissen of je een kant en klaar hok zal kopen of zelf aan de slag gaan met het bouwen van een kippenhok. Tegenwoordig hoef je niet fysiek te winkelen en dat scheelt nogal wat tijd, energie en geld. Vanuit jouw luie stoel in de woonkamer of elders, kan je met gemak het internet afspeuren naar verschillende modellen. Gemak dient immers de mens en als je twee linkerhanden hebt kan je toch liever een kippenhok kopen. Echter kunnen kant en klare kippenhokken nogal prijzig zijn, dus als je handig bent, voldoende tijd hebt om te knutselen en geld wil besparen, scheelt het nogal wat wanneer je zelf aan de slag gaat. Je moet dan alleen nog het materiaal aanschaffen en bespaart dus op arbeidsloon en eventuele commissie van de verkoper.
Noodzakelijke onderdelen van een kippenhok
Nadat je jouw kippenhok zelf in elkaar gezet hebt of een kippenhok hebt aangeschaft, is het tijd om het in te richten. Net zoals een geordende omgeving mensen tot voordeel strekt, gedijen kippen ook in een overzichtelijke omgeving. Het kippenhok moet voorzien zijn van verschillende ruimtes waar de kippen zich van tijd tot tijd kunnen ophouden. Om het maximale te halen uit het houden van kippen, moet het kippenhok voorzien zijn van een nachthok, legnesten, zitstok, buitenren en natuurlijk ook een kippendeur.
Nachthok en legnesten
Zoals de term het al laat raden is het nachthok een geventileerde ruimte zonder direct daglicht. Om te voorkomen dat bloedluizen zich in de naden gaan verstoppen, is dit hok voorzien van gladde wanden. Bij de bouw of aanschaf van een nachthok moet je rekening houden met de hygiëne. Zorg dus voor een onderhoudsvriendelijk hok, want een schoon hok is zowel voor jouw als de kippen prettig. Uit onderzoek is gebleken dat kippen het liefst op een donkere plaats leggen. Dat doen ze op een voor hen rustige plek, dus zorg afhankelijk van het aantal kippen, voor voldoende legnesten per kippenhok, zodat ze daar ongestoord gebruik van kunnen maken. Hoewel kartonnen dozen een goedkoop alternatief schijnen, is het gebruik hiervan niet aan te raden. De dozen nemen namelijk vocht op, worden kapot gepikt en vormen zodoende een goed klimaat voor bloedluizen die gemakkelijk in de open golven kunnen huizen.
Zitstok, kippenren en kippendeur
Het nachthok moet voorzien zijn van zitstokken die elk een breedte hebben van 4 centimeters. Voor elke kip moet er 20 – 30 centimeters aan zitstok zijn. Ook is het wenselijk dat de stokken op gelijke hoogte worden geplaatst. Om de kippen te vrijwaren van ziektes en plagen, die door muizen en ander ongedierte kunnen worden overgebracht, is het handig om de ren te voorzien van fijn gaas. Het is ook wenselijk om de ren te overdekken, zodat de grond niet drassig wordt, want dat vinden kippen niet fijn. Beukensnippers met een doorsnee van tussen de 6 – 10 millimeters kunnen ook gebruikt worden om drassigheid van de bodem te voorkomen. Verder moet de ren voorzien zijn van een ruime toegangsdeur, zodat je makkelijk naar binnen kan voor onderhoudswerkzaamheden. Tenslotte mag een kippendeur niet ontbreken. Deze deur maakt het mogelijk dat de kippen zich kunnen verplaatsen van het nachthok naar de ren.