Kippenhok bouwen tips

Kippenhok bouwen tips

De meeste kippen zitten graag op een zitstok. Dit is een stok, bevestigd aan twee overstaande zijden van het hok. Sommige, de zwaardere kippenrassen, zitten liever op de grond omdat ze vaak moeite hebben om met hun grote lichaam op een stok te zitten.

Gun jij je kippen ook een dak boven het hoofd? Heb je of wil je kippen houden, en zoek jij nog een betaalbaar onderdak voor je kippen voor de nacht? Bouw dan je eigen kippenhok. Gebruik daarvoor een bouwtekening die via de website is te downloaden. Altijd uit te breiden naar je eigen idee en model. Voor de basis heb ik met mijn bouwtekeningen kippenhok gezorgd.

Hieronder geef ik de belangrijkste tips m.b.t. een zelfgebouwd kippenhok.

Wat voor ras je ook kiest, wat je plannen ook maar zijn, kippen hebben een nachthok nodig. Ze moeten kunnen slapen, zich terug kunnen trekken bij koude, wind en regen. En let erop! Het kippenhok dient voldoende groot te zijn! Je zult je afvragen, hoeveel ruimte hebben mijn kippen nodig?

Eigenlijk hebben de meeste kippenrassen niet zoveel ruimte nodig om een ‘happy life’ te leiden in hun kippenhok. Kippen hebben over het algemeen voldoende aan een oppervlak, om te ‘happy’ te leven, van ongeveer 1½m2 per kip. De kleinere rassen als de dwergkip en krielkip hebben meestal niet meer dan de helft nodig. Wil je ze echt een fijn leven geven, ga dan uit van 1m2 per kip

Moet je een kippenhok afsluiten?

Over het algemeen is dat niet nodig. Maar met een deurtje aan bij ingang van het kippenhok, zitten jouw kippen veilig en gerust.

Hoeveel legnesten moet mijn kippenhok hebben?

Niet elke kip heeft een legnest. Het aantal legnesten kan dus stuk minder zijn dan het aantal kippen dat je hebt. Een ongeschreven regel gaat uit van 1 legnest per 4 kippen

Hoe ga je met ventilatie van het hok om?

Het is belangrijk dat je voor een goede ventilatie zorgt. Waar je echt voor moet opletten is, dat het er niet tocht. Je kippen krijgen er minder conditie van en er kunnen ziektes

optreden. Voorzie je kippenhok van goede ventilatie en let erop dat de gaten niet tegenover elkaar zitten.

Hoe plaats ik mijn kippenhok?

Zet je bouwtekening kippenhok altijd met de ingang naar het zuidoosten staat. Omdat je toch het beste met je kippen voorhebt, zullen je kippen profiteren van de ochtendzon en het hok staat op het heetst van de dag met de voorkant in de schaduw. De voorkant van je kippenhok mag niet op een plaats te staan waar de zon de hele dag op schijnt. Je moet weten dat

kippen slecht tegen hitte kunnen. Tegen tocht kunnen ze ook niet, dus zet je kippenhok het liefst op een beschutte plaats.

Wat gebruik je als bodembedekking ?

Het beste is om, in je zelfgebouwde kippenhok als bodembedekking, houtkrullen, schoon scherp zand te gebruiken. Gebruik geen hooi. Hooi gaat een ‘koek’ te vormen en vervuild sterk met mest. Stro is kun je ook gebruiken, maar doe dat niet te lang. Neem dan gehakseld stro. Stro moet luchtig en droog blijven. Hark dit regelmatig. Tip: strooi wat graan door het stro, dan gaan je kippen dit vanzelf omwoelen.