Honden en kippen, gaat dat in één tuin?

Honden en kippen, gaat dat in één tuin?

Een kippenren biedt leuke voordelen. Iedere ochtend kun je als het goed verloopt een mandje eieren verzamelen en is jouw tuin goed afgebakend, dan kun je de kippen ook in je eigen tuin laten scharrelen. Wie hier niets voor voelt en slechts enkele kippen en een haan wil houden, kan een mooie, ruime kippenren maken.

Komt er een haan?

Een haan kent overigens zijn voor- en nadelen. Een voordeel is dat de haan voor rust en harmonie zorgt onder de hennen. Zonder haan kunnen ze onrustig worden en gaan kibbelen. De haan fungeert dus als groepsleider. Anderzijds zal de haan iedere ochtend kraaien (vaak zeer vroeg, bij het opkomen van de zon) en kraait hij ’s avonds wanneer de zon ondergaat. Woon je in een woonwijk, dan kan dit voor problemen zorgen met de buren. Wil je kippen houden in je tuin, zonder al te veel geluidsoverlast te veroorzaken, neem dan slechts enkele kippen voor in de ren.

Hoe moet dat met de hond?

Als hondeneigenaar weet je zelf meestal goed hoe je hond op vogels reageert. Onze hond bijvoorbeeld wil actief waterhoentjes opjagen, omdat deze altijd schichtig wegrennen zodra onze hond er aan komt. Eenden daarentegen, die stoïcijns opkijken en niet bewegen, worden door onze hond met rust gelaten. Het gedrag van vogels zelf speelt dus een rol hoe de hond in kwestie er op reageert én het karakter van je hond. Sommige honden zijn van oudsher jachthonden, zoals Beagles bijvoorbeeld, of Jack Russells – zij mogen graag op kleinere dieren jagen, zoals vogels, ratten, muizen en konijnen.

Beloning hoort er bij!

Toch kun je het je hond aanleren om harmonieus om te gaan met kippen. Laat hem langzamerhand wennen, door hem iedere keer iets langer alleen in de tuin te laten bij de kippenren. Natuurlijk laat je de kippen nog niet los scharrelen met je hond; het kan zijn dat je hond zich toch niet goed kan inhouden en kippen bijt of doodt. Blaft hij niet naar de kippenren en jaagt hij de kippen niet op, dan geef je hem als traktatie extra lekker hondenvoer, zoals van Smuldier. Hij leert dan dat hij bij gewenst gedrag beloond wordt. Natuurlijk geef je hem dan geen bak vol, maar een klein portie.

Wil je echt je kippen laten scharrelen (en geldt er geen ophokplicht ivm vogelgriep), dan zorg je dat je er altijd bij aanwezig bent zodra je de hond en kippen samen in de tuin toelaat.

Plaats een reactie