Hoe moet ik een levensboom onderhouden?

Een thuja, of levensboom, is een prachtige conifeer die ook als haagplant zeer geschikt is. Hierdoor is deze boom ontzettend populair onder de tuiniers. Maar wat heeft een levensboom nodig om in leven te blijven? In dit blog gaan we dieper in op het onderhouden van deze haagconifeer, zodat u nog lang van een gezonde haag kunt genieten. U leest hier meer over de voeding en het snoeien van een levensboom en wat u moet doen als uw levensboom bruine vlekken vertoont.

 

Hoeveel water heeft een levensboom nodig?

Na het planten van een levensboom wordt een kritieke fase bereikt. Het is belangrijk om de boom dan van voldoende water en voedingsstoffen te voorzien. Geef een levensboom de eerste paar weken na het planten zeker twee à drie keer per week voldoende water. Na deze fase hebben de levensbomen niet veel water meer nodig. Alleen tijdens lange, droge periodes is het belangrijk om de grond rond de bomen goed nat te houden.

 

Een levensboom snoeien

Een levensboom kan behoorlijk groeien tussen eind april en eind september. In een goede zomer kan een thuja tot wel 40 centimeter groeien in de hoogte. Heeft u een haag van levensbomen in uw tuin? Dan zult u deze dus moeten snoeien om de haag onder controle te houden. U kunt een levensboom het best scheren, want een thuja groeit niet terug op oud hout. Snoeit u te diep, dan kunt u uw levensboom onherstelbaar beschadigen. Een levensboom Atrovirens kopen omdat u uw haag heeft beschadigd is natuurlijk zonde. Snoei de haag aan de bovenkant smaller dan de onderkant, zodat de hele haag voldoende zonlicht krijgt. Snoei niet bij vol zonlicht, maar bij voorkeur op een regenachtige of bewolkte dag.

 

Hulp bij bruine vlekken

Een levensboom kan, als u bijvoorbeeld te diep gesnoeid heeft, bruine plekken gaan vertonen. Ook wanneer een deel van uw levensboom te weinig zonlicht krijgt, bestaat de kans dat een deel of zijde van uw boom bruin wordt. Dat is uiteraard niet wat u wilt en gelukkig kunt u er ook wat aan doen, mits u er op tijd bij bent. Bij snoeifouten is de makkelijkste oplossing om de bruine plekken te bedekken met groene takken. Gebruik een touwtje of tie-wraps om de groene takken naar de juiste plaatsen te leiden. Na een tijdje gaan de groene takken uitlopen en de bruine plek overgroeien. Binnen een jaar of twee kunt u de touwtjes losknippen en kan uw haag er weer tegenaan.

Plaats een reactie