Hoe maak je zelf een konijnenhok?

Heb je besloten om een konijn aan te schaffen en toe te voegen aan je gezin? Super leuk! Konijnen zijn natuurlijk erg gezellige dieren en bovendien erg schattig en zacht. Bedenk wel van tevoren goed of een konijn bij je en je leven past. Heb je bijvoorbeeld tijd voor de verzorging en aandacht die een konijn nodig heeft? En heb je genoeg ruimte voor het dier? Konijnen kunnen prima buiten leven en dan het liefst met zijn tweeën. Konijnen zijn namelijk groepsdieren en kunnen beter niet in hun eentje gehouden worden. Wanneer je hier allemaal goed over nagedacht hebt en je opzoek gaat naar een konijnenhok, dan kun je er natuurlijk ook zelf een maken. Maar hoe maak je zelf een konijnenhok? Lees dan snel verder.

Hoe leeft een konijn?

Wanneer je een ‘huis’ gaat bouwen voor je konijn is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je konijn leeft. Wat zijn de gewoontes van een konijn en waar moet je dan rekening mee houden met het maken van een konijnenhok? Een konijn heeft een eigen plekje nodig. Bovendien zijn ze erg actief als het gaat om graven en dit gebeurd dan voornamelijk in de nacht. Een konijn heeft als het ware zijn eigen indeling in een hok. Zo worden de behoeftes op een bepaalde plek gedaan, slaapt het konijn op een bepaalde plek en is er een plekje voor het nestje van het konijn. Een konijn houd dit zelf goed schoon. Je kunt deze plekjes als het ware al een beetje creëren door verschillende bodems. Sluit het konijnenhok ook goed af, zodat ze niet kunnen ontsnappen als ze gaan graven. Daarnaast staan konijnen graag op hun achterpoten en dan zijn ze natuurlijk een stuk langer. Houd hier ook rekening mee met het maken van een konijnenhok.

Het konijnenhok maken

Wanneer je hier allemaal over hebt nagedacht, is het tijd om te beginnen met het maken van het konijnenhok. Zorg ervoor dat je van tevoren alles hebt uitgedacht, hebt opgemeten en genoteerd. Houd dit briefje als het ware aan als leidraad tijdens het maken. Begin dan met het maken van de behuizing. Dit is tenslotte erg belangrijk en moet stevig zijn. Daarna komt het maken van de bodemplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een metalen plaat. Hierdoor kunnen ze niet zichzelf naar buiten graven. Dan is het tijd om de vloer in het hok te leggen en de omkasting te installeren. Bevestig het kippengaas als omheining. Zorg ervoor dat er geen scherpe delen blijven bestaan en timmer daar als het nodig is latjes op. Daarna kun je verschillende tussenschotjes plaatsen om op deze manier ruimtes te creëren in het kippenhok. Dan is het tijd om de deuren in het hok te plaatsen en uiteindelijk het dak.

 

Wanneer je ervoor kiest om een kant-en-klaar konijnenhok te kopen is dit natuurlijk allemaal al verzorgd en helemaal goed voor je konijn. Je hoeft dan zelf nergens meer rekening mee te houden. Zorg er daarnaast voor dat je altijd genoeg hooi in het konijnenhok hebt liggen, zodat ze een comfortabel plekje kunnen creëren.

Plaats een reactie