Goedkoop kippenhok

Een goedkoop kippenhok maken.

Kippen houden kan een leuke hobby zijn. Het is een toevoeging voor elke boerderij of achtertuin. Ze zorgen voor een constante aanvoer van verse eieren zodat het gezin voorzien is van voedsel. Natuurlijk kun je bij meer kippen de eieren gebruiken voor inkomsten. Maar eerst moet je een kippenhok bouwen; een goedkoop kippenhok. Ook voor de kinderen is het leuk om lekker rond te rennen tussen de kippen. Ook als je niet zo’n grote achtertuin hebt, zijn kippen een prima alternatief. Maar voordat kippen kunt houwen moet je eerst een kippenhok maken…

Een kippenhok hoeft totaal niet duur te zijn.

Om een kippenhok te maken hoef je niet perse een goede timmerman te zijn en het kan gemaakt worden voor enkele tientallen euro’s. Om het echt goedkoop te houden kun je proberen om oude materialen te gebruiken die je vind rondom je huis, in combinatie met een goed uitgewerkte bouwtekening. Oude spullen die je niet meer nodig hebt kun je afbreken en gebruiken voor het bouwen van een goedkoop kippenhok. Oude palen, schuttingen, hout en dozen. Als je creatief bent zijn er talloze spullen die je kunt gebruiken om een redelijk hok te maken.

Een andere goede optie is om goedkope houten planken aan te schaffen bij de hout fabrikant of een ander bedrijf. Vaak hebben zij planken resten liggen waar ze niet meer veel mee kunnen. Deze kun jij dat weer gebruiken. Of rij een keer naar de stort en vraag of je daar even rond mag neuzen…

Als het frame werk dan eenmaal gemonteerd is, is het tijd voor de afscheiding en isolatie. Als je het goedkoop wilt houden kun je hier het beste oude kranten en gaas voor gebruiken. Goedkoop isolatie materiaal is te vinden bij de lokale aannemer of op marktplaats.

De kippen vinden het heerlijk om op een zachtere ondergrond te kunnen wandelen. Aarde of houtsnippers zijn hier een goed voorbeeld voor. Hooi en sto kan maar is niet zo goed als houtsnippers. Klop eens aan bij een boer en vraag wat hij voor je kan doen. In veel gevallen ben je bij het eerste bezoek volledig uitgeholpen. Aarde en andere zachte materialen kun je voor enkele euro’s kopen bij de lokale huis en tuin centrum.

Voor de kuikens is het van groot belang dat er een loopplank gemaakt wordt van de grond naar het hanen huis. Op deze manier kunnen ze zelfstandig naar binnen om te overnachten en in een later stadium eieren te leggen. Deze plank kan gemaakt worden van een oude plank of een triplex plaat.

Natuurlijk heb je liever een mooi kippenhok dan een onafgewerkt lelijk kippenhok maar de essentie van een kippenhok is dat het effectief moet zijn en dat de kippen zich op hun gemak voelen. Het hok moet vooral bescherming en comfort bieden. En als je echt een goedkoop kippenhok maakt moet je ook niet te nauw kijken.