De voor- en nadelen van het kopen van haardhout

Wat is de beste manier om je huis te verwarmen? Dat is een vraag die veel mensen zich tijdens de wintermaanden stellen. Veel mensen maken natuurlijk gebruik van de centrale verwarming. Alhoewel deze keuze het meest voor de hand liggend is, kiezen ook veel mensen ervoor om gebruik te maken van een houtkachel. Dit is op zich niet vreemd. Wij kunnen dan ook verschillende redenen bedenken waarom dit het geval is. Het branden van haardhout zorgt natuurlijk voor een heerlijke geur en sfeer in huis die ontbreekt bij de centrale verwarming. Ook kiezen veel mensen voor een houtkachel omdat haardhout volgens hun goedkoper kan zijn dan het stoken van een centrale verwarming door het hele huis. Wat je reden ook is om te genieten van een lekker warm vuurtje, in dit artikel gaan wij dieper in op de voor- en nadelen van het kopen van haardhout.

Het aanschaffen van haardhout

Veel mensen menen dat het gebruik maken van een open haard of houtkachel in de koude wintermaanden aardig kan schelen in de portemonnee. Dit geloof leeft voornamelijk nog bij oudere generaties, die dit van vroeger nog goed kennen. Vroeger gebruikte men allerlei soorten hout als haardhout, wat tegenwoordig lang niet altijd meer het geval is. Zo weten wij nu dat het verbranden van bewerkt hout een ontzettend slecht idee is in verband met de schadelijke stoffen die vrijkomen uit verf, lak of beits. Met het oog op de veiligheid is het daarom een slimmer idee om haardhout aan te schaffen bij een specialist. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je veilig kunt genieten van een warm vuurtje. Toegegeven, het nadeel hierbij is dat je wat meer geld kwijt bent voor dezelfde warmte in huis, maar dit verzekerd wel dat het vuur dat je hebt beter voor je gezondheid is!

Gedroogd haardhout

Een ander voordeel van het aanschaffen van haardhout bij een specialist is dat dit hout al gedroogd is. Tegenwoordig wordt het meeste hout zelfs gedroogd in grote ovens. Zo kan je je gekochte haardhout in principe gelijk gebruiken als dat nodig is. Daarnaast hoef je je op deze manier ook minder zorgen te maken over haardhout dat misschien gaat rotten. Deze kans is namelijk wel aanwezig bij hout dat je zelf nog moet drogen.

Verschillende soorten haardhout

Het laatste voordeel van het aanschaffen van haardhout is dat je de keuze hebt uit verschillende soorten haardhout. Elk type hout heeft zo zijn eigen eigenschappen. Zo branden sommige soorten hout langer of meer of minder intens dan andere soorten. Door je haardhout aan te schaffen bij een specialist ben jij altijd verzekerd van de beste kwaliteit en keuze in haardhout en zit je binnen no time voor een lekker warm vuur.

Plaats een reactie